Vă prezentăm istoricul Unguentelor BIOTITUS

Cu mai mult de 35 de ani în urmă, în timp ce lucram la o invenţie, am suferit o arsură electrică severă la față și mâini,  care s-a vindecat miraculos, fără sechele, aplicând alifia bunicului meu folosită de acesta pe unul din fronturile celui de al II-lea război mondial.

În orice rău se află și un bine!

Reţeta primită de la bunicul meu vine din vremuri îndepărtate, când omul se îndrepta cu mai multă atenţie, nevoie şi admiraţie către natură şi mai ales către ceea ce-i oferea natura pentru a-şi trata rănile. Am avut revelația că această alifie este deosebită și ca poate să ajute pe cei a căror suferință am cunoscut-o pe propria piele. Am decis că un astfel de produs trebuie să ajungă la oameni, în farmacii și unități spitalicești.

Cu drag va împărtăşesc istoria a ceia ce înseamnă Unguentul BIOTITUS®.

După studii și cercetări in laboratorul de microbiologie al Institutului de Sănătate Publică Timișoara și Institutul Cantacuzino Bucuresti, am brevetat național prima formulă în anul 1994 – Unguentul  BIOTITUS®  și apoi l-am perfecționat, iar  în anul 1998 am brevetat  internaţional în 27 de ţări, pe trei continente.

Analizând opiniile medicilor care au apreciat rezultatele clinice și la îndemnul acestora , am simţit nevoia lăuntrică de A AJUTA pe semenii mei! Doream să ajut oamenii suferinzi de arsuri şi mai ales să-i ajut să le fie limitate sechelele arsurilor-cicatricile. Rezultatele obţinute cu Unguentul BIOTITUS® de către regretatul dr.chirurg-ortoped Mateescu Ioan au fost uimitoare în cazul unei plăgi atone- mal perforant plantar a călcâiului unei fetiţe de 12 ani cu o malformaţie congenitală. Vezi detalii

Au urmat şi alte rezultate deosebite în cazul ulceraţiilor de gambă, inclusiv cele ale pacienţilor cu diabet zaharat. Am înţeles necesitatea formării unui colectiv şi atribuirii întregii noastre capacităţi fundamentată pe principii de înaltă ţinută ştiinţifică, realizării unui produs de calitate. Doresc ca şi pe această cale, mai întai să aduc cu onoare şi respect, multe mulţumiri INTREGULUI colectiv de excepţie al secţiei de Chirurgie Plastică a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara în frunte cu domnul Prof.univ.dr.Tiberiu Bratu pentru primul studiu clinic F-CD-CIP CM-06/2006  efectuat. În urma acestui studiu,  specialiştii participanți au menţionat următoarele concluzii:

–   Scurtează timpul de vindecare al plăgii cu până la 30%;

–   Previne infectarea plăgii, în special a acelora localizate în zone de risc, stimulând granularea; Vezi detalii

–   Epitelizare de calitate, fapt cu o importanță vitală în cazul pacienților cu arsuri localizate la nivelul feței sau toracelui, Vezi detalii

–   Confort deosebit pentru pacient prin ameliorarea senzației de durere, ceea ce permite mobilizarea precoce;

–   Schimbarea pansamentelor este ușoară și atraumatică, nu aderă la plagă; Vezi detalii

–   Ușor de aplicat în cazul plăgilor în zone dificile (ex.: pliuri anatomice, joncțiuni cutaneo-mucoase, etc.);

–   Nu sunt necesare precauţiuni suplimentare, cu excepţia posibilei alergii la una din componentele Unguentului BIOTITUS®;

–   Costul total al tratamentului per pacient, poate fi redus cu până la 30%, prin scăderea costurilor directe și indirecte.

Bucuria a fost a tuturor care au participat la aceste investigaţii. Mulţumirile pacienţilor au avut un impact major asupra colectivului. Am inţeles că trebuie sa dezvoltăm o noua cercetare a Unguentului BIOTITUS® din punct de vedere farmacologic.

Am iniţiat personal un nou studiu de cercetare farmacologic la Institutul de Cercetare Chimico-Farmaceutică Bucureşti, unde au fost evidenţiate calităţi evidente ale unguentului. Astfel, a urmat o nouă, amplă şi complexă investigaţie clinică (arsuri de gradul III, ulceraţii ale piciorului diabetic, escare) în perioada 06.2010 – 05.2011 „Utilizare Unguentului BIOTITUS® – Compresa Impregnată şi tub cu  Unguentul BIOTITUS®  în tratamentul arsurilor, escarelor, ulcerului de gambă şi al piciorului diabetic”.

Iată opiniile specialiştilor secţiei de chirurgie plastică:

Concluziile Raportului de Investigaţie Clinică:

„Analizând datele obţinute în investigaţia clinica de faţă, se constată faptul că, Unguentul BIOTITUS®   [compresa impregnată şi unguent], sunt sigure în utilizare, atât pentru pacient, cât şi pentru utilizator. Nu au fost semnalate evenimente adverse grave, care să aibă efecte nedorite, astfel incat să fie necesară intreruperea tratamentului plăgilor [acute si cronice] cu Unguentul BIOTITUS®   , sau să impună adoptarea altei metode de terapie [tratament medicamentos sau chirurgical].

Apreciem că Unguentul BIOTITUS®   [compresa impregnata şi unguent] sunt sigure în utilizare, putând fi folosite cu succes în tratamentul plăgilor acute şi cronice.

In ceea ce priveşte performanţa Unguentelor BIOTITUS®  , un avantaj important al acestor produse, în cazul arsurilor, il constituie epitelizarea rapidă, cu epiteliu de bună calitate și reducerea duratei medii de vindecare, inclusiv pentru leziunile intermediare și profunde. Totodată, se constată diminuarea durerii resimţite de pacient, precum și eliminarea riscului de suprainfectare a plăgii.

În cazul arsurilor de gradul III, Unguentul BIOTITUS® stimulează granularea și epitelizarea. Vezi detalii

 BIOTITUS®  este un unguent cu rezultate bune și foarte bune în tratamentul arsurilor de gradul IIa și IIb unde produce epitelizare. Este de folos și în arsurile de gradul III, unde ajută la obţinerea unei granulaţii de calitate într-un timp mai scurt în vederea grefării cu piele.

În cazul plăgilor cronice: escară, ulcer de gambă și plagă diabetică, se constată, de asemenea, stimularea granulării și a epitelizării, prin stimularea rezervelor de celule epiteliale. Acest lucru este demonstrat de faptul că, plăgile cronice acoperite cu pansament alcătuit cu Unguentul BIOTITUS®  [compresa impregnată și/sau unguent], iniţial, işi reduc profunzimea [implicit, volumul], devenind plăgi superficiale, apoi, vindecarea concretizându-se printr-o reducere accentuată a suprafeţei [epitelizare], de la marginile plăgii, spre interior. Vezi detalii

Totodată, este remarcabilă acţiunea de debridare autolitică a Unguentului BIOTITUS® , proporţia ţesuturilor necrozate și fibrinoase din pălgile cronice, reducându-se de la o schimbare a pansamentului la alta. De menţionat faptul că debridarea este nedureroasă şi durabilă [odată îndepărtate aceste ţesuturi, nu mai reapar]”.

După o amplă analiză a rezultatelor, am considerat că trebuie  să aducem în continuare perfecţionari în descoperirea de elemente determinante în procesul  de vindecare.

A fost iniţiată o nouă şi amplă investigaţie clinică pe un număr mai mare de subiecţi, de această dată multicentrică, necomparativă la spitalele judeţene din Constanţa şi Craiova cu Unguentul BIOTITUS® denumit la acea vreme  Unguentul BIOTITUS® Derma in tratamentul Arsurilor de toate gradele, escarelor, ulcerului de gambă, a piciorului diabetic şi alte plăgi. Această investigaţie a fost desfăşurată în conformitate cu standardul european SR EN ISO 14155-2011.

Rezultatele au fost deosebite și au reconfirmat calitațile produsului.

Aceste calităţi au fost prezentate în 2011- 2 si 6 septembrie la Yokohama la al patrulea congres al Uniunii Mondiale a Societăţilor de Vindecare a Plăgilor (WUWHS), unde în sesiunea postere a fost prezentată lucrarea intitulată “THE USE OF BIOTITUS DERMA PRODUCTS IN THE MANAGEMENT OF ACUTE AND CHRONIC CUTANEOUS ULCERATIONS – BENEFITS AND DRAWBACKS” Dr Raluca Laura Stefanescu, Ion Bordeianu, Coralia Victoria Stefanescu.

Aceeaşi onoare, respect şi recunostinţă domnului Prof. Univ. Dr. Farm. Dumitru LUPULIASA, pentru îndemnul şi sprijinul tehnico-farmacologic permanent acordat de a continua cercetările, domnului Prof.univ.dr.Ioan Bordeianu pentru implicarea de excepție în realizarea studiului clinic.

Domnului Prof.dr.Ioan Petre Florescu pentru căldura  şi mai ales îndrumările cu o încărcătură adânc emoţională oferite cu o generozitate rar întâlnită. Desigur că sunt încă mulţi şi dragi specialisti ai chirurgiei plastice din România pe care aş putea să îi enumăr. Le mulţumesc tuturor începând cu cei din Baia Mare până la Craiova, de la Iaşi la Constanţa, Bucureşti şi inima tării – Brașovul.

Nu în ultimul rând doresc să aduc mulţumiri doamnei Farmacist Elena Cremenescu pentru sfaturile atât de necesare şi valoroase oferite nouă. Deasemenea doresc să-i mulţumesc mamei mele pentru tenacitatea, dârzenia şi spiritul spartan pe care l-am primit de la ea.

În mod deosebit doresc să aduc un omagiu regretatului Prof.dr. Isac Forin pentru încrederea care mi-a acordat-o şi mai ales pentru aprecierile făcute în cadrul congreselor cu specific din Timişoara şi Sinaia precum şi Conf.univ.dr Horia Pârvanescu pentru tenacitatea  sfaturilor terapeutice primite de la dânsul şi necesitatea realizării icongrafiei de calitate.

Tuturor respect, onoare şi recunoştinţă, mai ales pentru modul profesional în care mi-au explicat şi am înteles – Arta tratamentului plăgilor. Vă mulţumesc respectuos! Vă sunt recunoscător pentru ajutorul oferit pentru realizarea produselor noastre românești de excepție.

Multumesc bunului Dumnezeu că mi-a călăuzit paşii pe acest drum, ajutat de oameni de excepţie. Fără valorile profesionale şi umane ale acestor personalităţi nu puteam să reuşesc.

Va mulțumesc !

Toate aceste studii clinice efectuate sub coordonarea unor eminenţi medici din Timişoara, Bucureşti, Craiova, Constanţa, Brasov au contribuit la certificarea intre ani 2011 și 2014 ca dispozitiv medical a Unguentului  BIOTITUS® Derma. Doresc să precizez că în anul 2014 a fost ultimul an în care această variantă sa mai produs .Incepând cu  anul 2016 am lansat noul produs- NewBIOTIDERMAL® produs Steril.  Adresabilitatea largă în tratamentului local al plăgilor acute şi cronice atât în spitale cât și în ambulator cât și rezultatele deosebite au contribuit la o largă recunoaștere a acestui produs atât pe plan național cât și internațional, la congresele naționale cu participare internațională, precum și la  expoziții de mare anvergură, MEDICA –DUSSELDORF.

Aşa cum am  prezentat şi într-un articolul din Formula AS din 2012, Unguentul  BIOTITUS® cu proprietăți evidente de cicatrizare și epitelizare, a fost soluția salvatoare pentru foarte mulți pacienți, de toate vârstele și din toate mediile sociale.

Succesul de amploare obţinut pe intregul mapamond, cu distribuitori în Grecia, Serbia, Italia, Germania, zona Asiei și Africii a fost din păcate un bun prilej pentru doi dintre foștii mei parteneri, care de-a lungul anilor folosind  tertipuri imorale și-au însușit fără scrupule valorile muncii mele și mai ales au profitat de bunătatea  și increderea mea, pe care le-am oferit-o atât de generos, …..atunci, când alții i-au lovit și/sau falimentat, uitând de unde au plecat.

Au făcut uzanţă de numele meu şi au mai adăugat un cuvânt,derma  pentru a putea înregistra o noua marcă.

Ei nu au reușit să cunoască cu adevărat modalitatea  producerii și know-how-ul formulei originale.

Doresc să precizez în mod expres şi să atenţionez pe cei interesaţi că adevaratul unguent produs de mine este Unguentul BIOTITUS®-Formula Originală, înregistrat ca și Marcă europeană.

Nu am nicio legătură cu produsul similar care este denumit-BIOTITUS DERMA® produs în Italia  şi care are o altă compoziţie, înregistrat sub o nouă marcă prin adăugarea unui alt cuvânt după cuvântul BIOTITUS.

Pentru uni rușinea și cinstea sunt necunoscute.

Procesul de know-how adecvat formulei originale a Unguentului BIOTITUS® îl cunosc doar eu şi partenera mea, nu şi ei.

Mi-a dat bunul Dumnezeu înger bun apărându-mă să nu destăinui totul.

Provocările nu au încetat și am continuat cercetările pentru a îmbunătăți calitățile tehnice, farmaceutice și clinice ale  unguentului brevetat de mine, cu indicație în tratamentul local al plăgilor acute și cronice,  în condițiile în care arsurile de diferite cauze sunt cele mai frecvente accidente, iar boala diabetică face tot mai multe victime.

Mă refer la tot mai dese indicații de amputații de picior, mai ales.

Astfel, după mulţi ani de cercetare asiduă, colectivul nostru a creat în anul 2016 o gamă  de unguente sterile, denumită NewBIOTIdermal®,  pentru tratarea plăgilor acute, cronice şi altor afecțiuni ale pielii, care are ca şi Unguentul BIOTITUS® în compoziţia bazei de unguent ,ingrediente naturale. Strategia noastra de a găsi cea mai bună cale, de a face  cunoscut nivelul nostru tehnic si pentru a fi unanim acceptaţi pe plan naţional, european şi internaţional  a fost :Profesionalism în tot ceea ce întreprindem. Plaga a devenit pasiunea noastră, iar escara a ocupat locul prim.

Astfel gama NewBIOTIdermal® a  fost certificată la nivel european TUV Rheiland în 2016, clasată drept dispozitiv  medical clasa II-a, conform termenilor Directivei Europene 93/42/CEE privind dispozitivele medicale şi poartă marcaj CE, primind aprecieri deosebite pentru sistemul nostru de implementare, urmărire şi evaluare a studiilor clinice, din partea firmelor de audit internaţional.

Vă dau numai două atu-uri ale gamei NewBIOTIdermal®: este un produs steril și este 100% sigur de folosit pe orice plagă.

Provocarea noastră fost ca să păstram şi mai ales să îmbunătăţim cu tehnologii de ultimă oră a extractelor pentru a păstra proprietățile ingredientelor naturale ale produsului.

Vreau să amintesc câteva efecte remarcate în timpul tratamentului:

Epitelizarea rapidă şi de calitate, de importanţa vitală în cazul pacienţilor cu arsuri localizate la nivelul toracelor sau al feţei. In plus, oferă soluţii complete de ultimă generaţie şi accelerează fazele de vindecare ale plăgii.

Confort deosebit pentru pacient, prin ameliorarea substanţială a senzaţiei de durere, ceea ce permite mobilizarea precoce.

Nu adera la plagă, se îndepărtează uşor şi atraumatic.

Uşor de aplicat în cazul plăgilor în zone anatomice dificile (ex.pliuri anatomice, joncțiuni cutaneo-mucoase).

Costul total al tratamentului se reduce cu aproximativ 30% conform studiilor clinice (nu sunt necesare alte produse cu aplicare topica).

Toate aceste calităţi sunt reale şi demonstrate, mărturie fiind  aprecierile medicilor, chirurgilor şi mai ales a  marilor profesori ai chirurgiei plastice din România.

Strategia noastră pentru obţinerea de produse performante a fost de a avea și menţine certificări multiple din partea organismelor internaţionale abilitate: GMP ISO 22716:2007, SR EN ISO 13485;2016. SR EN ISO 9001:2015. Amprenta definitorie asupra întregii cercetări şi certificări a produselor a fost lăsată de asociata mea  MD, PhD. Mihaela Noditi, Doctor în Ştiinte Medicale, un coordonator de excepţie în crearea de perspective noi în managementul plăgilor şi al afecţiunilor dermatologice.

Produsele care au urmat sunt creaţia mea şi a partenerei mele, bazate pe tehnologie de vârf și pentru a răspunde la exigențele clinice din zilele noastre.

Sigur că nu mă voi opri aici. Doresc ca împreună cu asociata mea, Tiamis Medical să relanseze în  anul 2021 Unguentul BIOTITUS® 100 % NATURAL , într-o nouă formulă originală, care să translateze cât mai uşor substanţele active naturale către piele. Abordarea individualizată și multimodala (estetică, medicală, și dermato-cosmetică) este soluția actuală cea mai viabilă pentru îngrijirea și protecția pielii. Produsele dermato-cosmetice  – Unguente/creme BIOTITUS ® sunt bazate pe mecanismele de acțiune ale ingredientelor naturale. În acest context, abordarea cosmetologica își găsește utilitatea fie ca adjuvant esențial al terapiei farmacologice, prin selectarea corectă a produselor hidratante, antiacneice,etc., fie pentru îngrijirea și protecția indispensabilă pentru diferite tipologii cutanate, în cadrul unui tratament cosmetic adresat unor disfuncții dobândite pe parcursul vieții. Deasemenea dorim să lansăm pe piaţă şi alte produse profesionale care să răspundă îngrijirii calitative a pielii şi tratamentului după o plagă. Împlinindu-mi asfel un vis!

PRODUSE  ROMÂNEȘTI  DE  CALITATE !

De aceea, în domeniul cosmetic  lansăm și gamele de produse inovative QUASIDERM® şi TIAMIS®, iar în domeniul veterinar gama PETANIDERM®.

Afirm cu mândrie și bucurie că suntem printre cei mai buni în domeniu!

Este o onoare, pasiune, responsabilitate pe măsură şi o satisfacţie de a fi mândri de calitatea şi eficienţa produselelor noastre româneşti.

Doamne ajută!

Expoziții

 • Naționale: Romedica Bucuresti, 2012
 • Internaționale: Medica Dusseldorf – 2009-2016
 • Participări la expoziții internaționale Cosmetic Business, Paris (2017), Milano (2018), Munchen (2019).
 • Prezentări directe în clinici universitare – Timișoara, București, Baia Mare, Constanța, Sibiu, Brașov.
 • Prezentări directe în clinici private – Timișoara, Sibiu, Baia Mare, Brașov.
 • Participare la Conferințe – Medici de familie/Congrese naționale/Congrese naționale cu participare internațională.
 • Prezentare produse NewBIOTIdermal în revista Pharma business ( nov.2015).

Acțiuni caritabile

 • În urma inundațiilor din Serbia din mai 2014 – donații în produse de 5.000 euro.
 • În urma incendiului de la Discoteca Colectiv din București din octombrie 2015, donații în produse de 11.000 euro.
 • Acțiuni umanitare periodice la cămine de batrâni din Timișoara și jud. Timiș.
 • Acțiuni umanitare de susținere cu produse a persoanelor defavorizate.