Unguent BIOTITUS® Formula Originală -Compresă impregnată 10x10cm

Tratamentul plagilor dehiscente cu BIOTITUS® – Studiu de caz

PLĂGILE POSTOPERATORII DEHISCENTE SI SUCCESUL TRATAMENTULUI ACESTORA CU UNGUENT BIOTITUS®

Dehiscenta postoperatorie a plăgii poate fi cauzată de o mare varietate de factori, cum ar fi infecția, obezitatea, fumatul sau nutriția necorespunzătoare a bolnavului și, dacă nu este tratată poate determina întârzierea vindecării plăgii, implicit, prelungirea perioadei de spitalizare.

De o mare importanță este abordarea holictică a evaluării plăgii, pentru a identifica acei factori care se fac răspunzători de dehiscență și pentru a stabili o strategie optimă de tratament.

Factorii care trebuie analizați la evaluarea plăgii și a pacientului, sunt:

 • Când a avut loc intervenția chirurgicala?
 • Ce fel de procedură a fost efectuată?
 • De ce afecțiuni acute sau cronice suferă pacientul ?
 • Au apărut complicații în timpul efectuării intervenției chirurgicale ?
 • Care este abilitatea pacientului de a se vindeca postoperator ?

Durerea intensă, mari cantități de exudat,

prezența mirosului sunt, spre exemplu, semnele caracteristice ale infecției, pe lângă alte manifestări, cum ar fi: eritemul, abcesul, temperatura ridicată, etc.

Tratamentul plăgilor postoperatorii cu risc de dehiscență trebuie să ia în considerare protejarea pielii perilezionale, în marea majoritate a cazurilor, fragilă, împotriva macerației, precum și asigurarea unei debridări optime și un control eficient al exudatuluiș uneori fiind necesară o nouă intervenție chirurgicală.

Rata de apariție a dehiscenței în cazul plăgilor acute este de de aproximativ 6%, crescând odată cu creșterea vârstei pacientului, necesitând costuri suplimentare de tratament (antibiotice sistemice, creșterea perioadei de spitalizare, etc.).

În ceea ce privește produsele BIOTITUS® acestea sunt folosite cu succes în tratamentul complementar al plăgilor postoperatorii dehsicente, în cadrul secției ortopedie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara.

Unguentul BIOTITUS® este alcătuit din materii prime naturale și este brevetată internațional.

Produsele BIOTITUS®  sunt eficiente în toate fazele de vindecare a plăgilor, eliminând riscul de apariție a infecției și prevenind macerarea pielii perilezionale. De asemenea, îndepărtarea pansamentului realizat cu BIOTITUS®  nu traumatizează nici țesuturile nou-formate în plagă și nici pielea perilezionala. Printre proprietățile produselor BIOTITUS® , enumerăm:

 • Proprietăți antiinflamatorii;
 • Debridare autolitică – este asigurată de Unguentul BIOTITUS® prin folosirea împreună cu un pansament ocluziv;
 • Previne și controlează infecția plăgii
 • Bacteriostatic demonstrat pentru germeni multirezistenti: Staphylococcus aureus, Streptococcus gr.A, Enterococcus, Coli, Klebsiella pneumoniae, Klebsiella oxytoca, Enterobacter cloacae, Enterobacter aerogenes, Providentia stuartii, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa;
 • Bactericid limitat pentru Staphylococcus aureus si Streptococcus pyogenes gr.A.
 • acțiune antifungică pentru Candida albicans, Aspergillus niger;
 • Asigură mediul umed caracterizat de o hidratare constantă a plăgii, temperatură și pH;
 • Asigură formarea unui nou epiteliu de calitate  și favorizează regenerarea pielii.

Studiu de caz

Fig. 1 – femeie, 65 ani, cu plagă dehiscentă infectată cu Psedomonas aeruginosa [Piocianic], localizată în zona gambei stângi. A – după 8 zile de tratament; B – după 15 zile de tratament; C – după 29 zile de tratament.

Plaga a fost tratată prin aplicarea unui pansament alcătuit cu unguent BIOTITUS®, peste care au fost aplicate comprese sterile din tifon. Pansamentul astfel format a fost schimbate zilnic; îndepărtarea realizându-se fără durere.

După 29 zile de tratament infecția plăgii s-a remis în totalitate.

Pansamentul alcătuit cu produsele BIOTITUS® a fost îndepărtat cu ușurință de pe plaga, fără a afecta țesuturile nou-formate (de granulație și de epitelizare) sau pielea perilezională.

Concluzii

Experiența acumulată până la această dată în ceea ce privește produsele BIOTITUS®  îmi permite să afirm că acestea constituie o opțiune viabilă de tratament al plăgilor postchirurgicale dehiscente, dar și al celorlalte plăgi postchirurgicale. S-a remarcat remiterea infecției plăgilor tratate cu BIOTITUS®, în acest mod reducându-se considerabil timpul de spitalizare a pacientului și, în marea majoritate a cazurilor eliminând administrarea sistemică a antibioticelor, cu impact pozitiv asupra costurilor asociate tratamentului.  

Conf. Dr. Jenel Marian Pătrașcu

 Secția Ortopedie II a Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara

 • Unguent BIOTITUS® Formula Originală Tub 20ml

  Unguent BIOTITUS® Formula Originală – Tub 20ml

  27,50 lei
 • Unguent BIOTITUS® Formula Originală Tub 50ml

  Unguent BIOTITUS® Formula Originală – Tub 50ml

  43,50 lei
 • Unguent BIOTITUS® Formula Originală Tub 100ml

  Unguent BIOTITUS® Formula Originală – Tub 100ml

  63,00 lei
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *