Cauze, semne si simptome, tratament local cu gama de unguente BIOTITUS®
Ulcerul de gamba este o rană cronică de piele apărută la nivelul membrului inferior în zona de la genunchi până la gleznă si necesită un tratament prompt.
Ulcerul de gamba poate fi:
-Ulcer venos care apare din cauza unor probleme ale circulatiei venoase.
-Ulcer arterial ce se dezvolta ca urmare a problemelor circulatorii de la nivel arterial.
-Ulcer cauzat de diabet sau picior diabetic.
- Ulcerul venos
Cauze
Ulcerul venos de gamba apare datorita presiunii sanguine crescute de la nivelul venelor gambelor, in contextul insuficientei venoase. Poate fi de asemenea consecinta deficientei pompei musculare, ce previne fluxul sanguin normal.
La nivelul venelor membrelor inferioare, presiunea sanguina este mentinuta in limite normale cu ajutorul unei pompe de la nivelul musculaturii, care are rolul de a propulsa sangele in momentul miscarii, si prin intermediul valvelor de la nivelul venelor care previn intoarcerea sangelui (cunoscut ca si reflux venos), asigurand miscarea sangelui de-a lungul venelor si mentinerea unei presiuni sanguine scazuta. In cazul insuficienței venoase cronice, în care mecanismul de revenire a sângelui venos este perturbat, apare o deteriorare severă a circulației sângelui oxigenat al membrului și la o lipsă de oxigen și nutrienți necesari pentru funcționarea țesuturilor.
Afecţiunile care stau la originea insuficienţei venoase cronice sunt:
– sechelele de tromboflebită profundă. Aproximativ 70% din ulcerele venoase se recrutează din această categorie de bolnavi;
– varicele primare ale membrelor inferioare, implicate în circa 25% din cazurile de ulcere venoase;
– displaziile sistemului venos, întâlnite la mai puţin de 5% din bolnavi;
– sindromul de compresie asupra venelor profunde. Reprezintă o cauză foarte rară a insuficienţei venoase cronice.
Factorii care favorizează instalarea şi agravarea insuficienţei venoase cronice
Foarte importanti sunt factorii care favorizează instalarea şi agravarea insuficienţei venoase cronice, respectiv:
- istoricul familial de boală venoasă cronică
- ortostatismul static prelungit,
- obezitatea,
- sedentarismul,
- deficienţele musculare la nivelul membrelor inferioare,
- anchilozele (artropatia anchilozantă a piciorului, gonartroza, tulburările funcţionale ale articulaţie coxo-femurale ), i
- insuficienţa cardiacă şi afecţiunile pulmonare cronice,
- diabetul zaharat,
- guta,
- aterosleroz
- sarcinile multiple,
- vârsta avansată.
- utilizare de contraceptive hormonale
- igiena precară
Potrivit statisticii de specialitate, riscul de apariție a ulcerului varicos crește după vârsta de 65 de ani.
Ulcerele varicoase pot fi agravate de infecţii bacteriene, sau de eczeme. Aceste aspecte apar deseori asociate cu boli sistemice: diabet, insuficienţa cardiacă, artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală, etc .
Semne si simptome
Primul semn poate fi o leziune minora, care pare nesemnificativă, dar care neingrijita si netratată corect și la timp, poate evolua intr-o ulceratie, în special in cazul pacienților cu insuficiență venoasă. Mai mult, se poate infecta, sau poate căpăta aspect de necroză, fiind dureroasă si se vindeca greu.
Cele mai des întâlnite simptome ale unui ulcer varicos sunt:
– durerea locala, de diferite intensitati, adesea senzatie de arsura
– edemul (umflarea gambei) – cea mai precoce manifestare, alb, moale, nedureros, accentuat in ortostatism si la caldura, mai ales în zona din jurul maleolei; uneori edemul se ameliorează în timpul nopții, alteori este persistent si ziua
– pruritul (mâncarimea)
– vene vizibile la nivelul gleznei (vene umflate, cu volum considerabil mărit / varice).
– Pielea colorată – având o culoare maronie, uneori de consistență dură;
– Ulcerația – este o rană deschisă, superficială, unică sau multiplă. Marginile ulceratiei au contur neregulat, fiind bine definite. Baza ulcerului poate avea un aspect de culoare roșie și care sângerează foarte ușor la atingere sau un aspect de țesut fibrinos de culoare galbenă. Poate de asemenea, mai rar, sa aiba aspect de tesutul necrotic de culoare neagră.
– în cazul unei leziuni suprainfectate (apare o secreție urât mirositoare).
Caracteristicile clinice generale cele mai des intalnite ale ulcerului venos sunt: este cel mai adesea unic, cu suprafata mare, puţin dureros, cu sediul supramaleolar intern, iar pielea periulceroasă prezinta tulburările trofice din insuficienţa venoasă cronică (hiperpigmentare).
La peste 95 % din cazuri de ulcer venos sunt prezente una sau mai multe leziuni tegumentare cauzate tot de insuficienţa venoasă cronică:
-flebedem (33%),
-eczema cronică de stază (20 – 30%),
-dermatita pigmentară şi purpurică (63%),
-dermo – hipodermita flebopatică (22%),
-flebita cu sau fără periflebita varicoasă (10%),
-calcinoze flebopatice, etc.
Medicul specialist este în măsură sa pună un diagnostic corect, în baza examenului clinic și a altor examinari, cum ar fi ecografia doppler venoasa.
Tratament
Tratamentul ulcerului venos si prevenirea reaparitiei lui, se bazează pe tratarea cauzelor care au generat ulcerul venos. In primul rand trebuie îndepărtată hiperpresiunea din sistemul venos, eliminata infecția și promovata vindecarea țesuturilor.
Acest lucru îl face medicul specialist de chirurgie vasculară sau generală.
Pentru vindecarea rapidă a ulcerului și pentru a preveni infectarea este esențial deasemenea un tratament local corect.
Pentru început, ulcerul trebuie dezinfectat, cel mai potrivit pentru acest lucru este serul fiziologic. Ulterior, se vor folosi pansamente aplicate local.
Pansamentele cu Unguent BIOTITUS® sunt recomandate pentru a ingriji și mentine în bună stare pielea dupa răni, în timpul procesului de vindecare, pielea slăbită sau predispusă la rani, sau pentru uzul zilnic de îngrijire a pielii, îmbunătățindu-i aspectul. Prezența compușilor naturali activi stimulează efectul benefic și în același timp facilitează
Unguentul BIOTITUS® are 100% compuși naturali activi, procesați special ce acționează completându-se și potențându-se reciproc, obtinuti prin extractive in CO2. Combinația unică și sinergia dintre ingrediente conferă următoarele proprietăți:
- menține troficitatea, hrănește și imbunatățeste aspectul pielii,
- asigură confortul utilizatorului
- hidratant, emolient,
- promoveaza producția de colagen favorizand cicatrizarea leziunilor pielii
- promoveaza microcirculația la nivelul pielii, tonic capilar
stopa progresiunea spre o plaga si ca adjuvant in tratamentul escarelor de decubit.
Ca forme de prezentare exita comprese impregnate sterile, tuburi, aplicatoare, recipiente airless si spray.
Puteti opta pentru oricare din formele de prezentare deoarece sunt ușor de manipulat, nu necesită manevre sau echipamente suplimentare. Dacă utilizati recipientul aplicator/tub cu unguent/airless: indepărtați capacul protector al aplicatorului, membrana protectoare a tubului sau capacul recipientului airless și aplicați un strat subtire; daca folosiți compresa impregnată procedati astfel: îndepărtați filmul protector de pe fețele compresei impregnate; aplicați compresa direct într-un singur strat; daca se utilizeaza spray-ul, agitati-l energic dupa fiecare apasare a actuatorului si pulverizati zona in strat subtire. In fiecare caz de utilizare, pentru protecție, acoperiți cu un pansament secundar (compresă) care se fixează cu ajutorul unui bandaj extensibil sau fix, adeziv sau neadeziv. Primele aplicări se schimbă la 24 ore, apoi la 48 de ore.
Prezentam cazul unei paciente de 65 ani, fără antecedente medicale, care prezinta o escoriatie dermica infectata, veche de 5 zile, produsă prin frecarea dintre gamba si nisip, localizată în zona gambei stangi. Suprafața inițială a plagii a fost de 32 cm2, după 6 zile de tratament, aceasta s-a redus la jumătate, iar după 26 zile de tratament, plaga s-a vindecat.
Aspect initial Aspect in evolutie Aspect final la 26 zile
Fiind un pansament gras, nu aderă la plagă sau perilesional. Din acest motiv, aplicarea și îndepartarea este atraumatică și nedureroasă. Deasemenea, nu rămân reziduuri în patul plagii dupa îndepărtarea pansamentului. Nu interferă cu niciun tratament medicamentos pe care il urmeaza pacientul.
Un alt caz, Pacient MP, bărbat, 66 de ani, din mediul urban, cu insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială, cardiopatie ischemice, sincopă recurentă (tulburări de ritm cardiac), insuficiență venoasă periferică, neoplazie invazivă facială, a fost admis in spital pentru un defect posttraumatic gambier (2 zile) suprapus peste ulcer vascular picior drept.
Dimensiuni initiale plaga:
– suprafata – 180 cm2,
– profunzime – 2,5 cm,
– necroza – 40%
Local s-a aplicat unguent si comprese impregnate BIOTITUS.
Aspect initial Aspect la 14 zile Aspect la 210 zile Aspect final
După 30 de zile de tratament, țesutul necrotic a fost îndepărtat și a apărut țesutul de granulare, suprafețele plăgii au fost reduse cu 10%.
După 102 zile de tratament, există țesut de epitelizare (marginile spre centru), suprafața plăgii a fost redusă cu 30%.
După 175 de zile de tratament, suprafața plăgii a fost redusă cu 82%.
Evolutia locala a fost in continuare favorabila, plaga s-a inchis.
In general, indicația folosirii și tipul de pansament cel mai potrivit o stabilește medicul specialist.
Pentru reducerea edemului piciorului, se recomanda aplicarea fie de feșe elastice, fie prin utilizarea ciorapilor compresivi. Fașa elastică se aplică în așa fel încât să producă o presiune mai mare la nivelul gleznei și mai redusă înspre genunchi. Compresia externă se aplică doar în timpul zilei.
Nu trebuie neglijata nici ingrijirea pielii, nu doar a ulceratiei. Pielea din vecinătatea unui ulcer varicos este adeseori inflamată, sau prezinta descuamari. Vatamarea pielii din jurul ranii poate aparea acest tip de plaga cronica din cauza umezelii excesive datorate exudatului ranii si din cauza enzimelor inflamatorii din exudat. Degradarea rezultata a keratinei compromite functia de bariera a pielii din jurul ranii si care in viitor poate cauza distrugerea pielii si astfel poate marii plaga initiala.
Crema BIOTITUS® Regen permite refacerea treptată și vizibilă a pielii stresate și afectate, prin accelerarea circulației sângelui. Formeaza o pelicula protectoare fata de efectele daunatoare ale factorulor de mediu. Protejeaza si hraneste imediat pielea foarte uscata sau care a fost traumatizata, conferind o senzatie de confort prin crearea unei bariere naturale impotriva efectelor suprasolicitarilor repetate ale pielii.
Pe langa tratamentul local, se impune si Tratamentul medicamentos general:
-Medicamente vasoprotectoare – cu efecte asupra vaselor de sânge, unele fluidizează sângele, altele fac circulația sângelui mai ușoară.
-Antibiotice pe perioade scurte de timp , daca pielea și țesuturile din preajma ulcerului venos de gamba au devenit infectate,
-Pentru ameliorarea durerii locale se pot administra antialgice, iar pentru ameliorarea inflamației locale medicamente antiinflamatoare. Pentru ameliorarea edemului şi a eczemei locale, pe suprafața leziunii poate fi aplicat un dermatocorticoid.
In functie de gravitatea si vechimea ulcerului si cu tratamentul corespunzător, cele mai multe ulcere varicoase se vindecă în decurs de câteva luni.
In absenta unui tratament insa, ulcerul va creste in dimensiune si treptat incepe sa aiba un efect negativ asupra tendoanelor, muschilor si tesutului osos.
Prevenție
Pentru prevenirea apariției unui ulcer varicos sau pentru a preveni redeschiderea unui ulcer vindecat, este bime sa urmati recomandarile de mai jos:
- Evitați traumatismele la nivelul membrelor inferioare
- Faceți exerciții fizice in mod regulat.
- Evitați statul excesiv in picioare.
- Abordați un regim alimentar echilibrat.
- Lasati-vă de fumat.
- Efectuați ecografie Doppler venoasa periodic daca aveți diagnostic de IVC.
- Tineti-va picioarele ridicate când stați așezat.
- Evitați temperaturile ridicate.
- Utilizarea ciorapilor compresivi.
- Ulcerul arterial
Cauze
Este rezultatul afectiunilor arteriale. Ateroscleroza este cea mai frecventa cauza a afectiunilor arteriale
Ateroscleroza reprezinta ingrosarea interiorului arterelor. Fluxul sanguin prin artere devine necorespunzator. In figura de maim jos este prezentata schematicco artera cu arteroscleroza. Ocluzia aterosclerotica partiala sau totala a unui vas poate genera ulcer arterial.
Semne si simptome
Simptomele comune ale ulcerelor arteriale includ durere și umflare cu durere crescută în timpul nopții.
Semnele care insotesc ulerul arterial sunt:
– durerea, in particular la mers si cand gambele pacientului sunt ridicate;
– dureri de repaus
– gambele sunt percepute ca fiind reci la atingere; picioarele devin albe cand sunt ridicate;
– ulcerele arteriale pot apare oriunde pe gamba sau picior;
– pulsul arterelor pedioase si tibiale posterioare este absent
– mirosul poate fi prezent daca pacientul este imobilizat.
– eczematizarea este neobisnuita
Localizarea ulcerului arterial este cel mai frecvent observată pe partea exterioară a gleznei, picioarelor, degetelor de la picioare și călcâielor, sau alte locuri în care oasele se apropie de suprafața pielii. Lipsa fluxului sanguin și a oxigenului face ca pielea și țesuturile din jur să devină ischemice.
Caracteristicile ulcerului arterial sunt cele ale unui defect cutanat dureros care poate apărea ca o anomalie roșie, galbenă sau neagră. Zona pare profundă și „despărțită” de pielea din jur. Ulcerele mici, rotunde, au adesea margini ascuțite, cu un aspect „perforat”. Ulcerele arteriale tind să fie mai profunde decât alte tipuri de ulcere. Pentru ca este o lipsă generală de flux de sânge în zonă, aceste răni nu sângerează mult și există un exudat minim. Există o creștere minimă de țesut nou sau țesut de granulație. Ulcerele arteriale sunt, de asemenea, foarte dureroase, mai mult decât alte tipuri de răni cronice. Pacienții cu flux scăzut de oxigen dintr-o arteră blocată vor avea de obicei pielea strânsă pe picioare, fără păr.
Tratament
Tratamentul local este similar celui de la ulcerul venos cu exceptia faptului ca nu se utilizeaza comprese elastice si oricare alta masura care ar defavoriza fluxul arterial.
Prezentam cazul unui Pacient de sex masculin in varsta de 65 ani, avand ca diagnostic Insuficienta renala; Ateroscleroza arterelor extremitatilor cu gangrena; tumora maligna pleurala (Mezoteliom pleural); Necroza suprainfectatat gamba si picior stg.; Sindrom anemic sever.
A fost tratat local cu pansamente cu unguente BIOTITUS®. Pansamentele au fost aplicate local, ocluziv, fiind schimbate initial la 24 ore apoi la 48 ore.
Aspect initial Aspect in evolutie Aspect la final monitorizare
Inca de la inceput, evolutia a fost extrem de favorabila, cu debridarea autolica si initierea granulatiei si apoi a epitelizarii, cee ace a permis reacoperirea structurilor tendinoase denunate.
Tratamentul general consta in vasodilatatoare: prostaglandine, blocanti ai canalelor de calciu, antagonisti ai serotoninei.
Ulcerele durează de obicei mult timp pentru a se vindeca dacă blocajul nu este rezolvat.
Prevenirea ulcerului arterial
Prevenirea ulcerului arterial consta in prevenirea condițiilor care duc la ateroscleroză:
- Hipertensiune arterială sau hipertensiune arterială
- Diabet
- O dietă săracă sau nesănătoasă
- Colesterol ridicat
- Fumat
- insuficiență renală
- Vasculita sau un defect autoimun al vaselor de sânge
III. Ulcer cauzat de diabet sau picior diabetic.
Pacientul diabetic poate dezvolta spontan un ulcer al piciorului. Riscul de infecții ale plăgii este crescut la o persoană cu diabet din cauza aportului redus de sânge a patului plăgii. 5 până la 7% dintre toți pacienții cu diabet au un ulcer la picior și aproape 25% dintre diabetici dezvoltă un ulcer la picior în timpul vieții.
Complicațiile piciorului diabetic sunt cea mai frecventă cauză a amputațiilor netraumatice ale membrelor inferioare în lumea industrializată. Riscul de amputare a membrelor inferioare este de 15 până la 46 de ori mai mare la diabetici decât la persoanele care nu au diabet zaharat.
Marea majoritate a complicațiilor piciorului diabetic care duc la amputare încep cu formarea de ulcere cutanate. Detectarea precoce și tratamentul adecvat al acestor ulcere pot preveni până la 85% din amputații
Deoarece aceste ulcere se formează aproape întotdeauna la pacienții cu neuropatie, ele sunt de obicei nedureroase. Chiar și în prezența unei infecții severe, durerea poate sa nu fie prezenta.
Primele semne ale piciorului diabetic
Primele semne ale piciorului diabetic
Pot apare una sau mai multe semne din cele de mai jos:
-Există senzația de amorțeală şi/sau de furnicături în picioare. Acestea se simt mai accentuat pe timpul nopţii sau în repaus. Este un semn care poate indica o neuropatie deja avansată!
-Există senzația de arsură
-Există o durere accentuată/înţepătoare la nivelul picioarelor
-Există durere sau slăbiciune la mersul pe jos, durere care dispare la repaus.
-Există o rană deschisă
-Există o tumefiere la nivelul piciorului
-La atingere, picioarele sunt reci
-Afecțiuni ale pielii
– Miros neobişnuit
Foarte importantă este şi identificarea unor posibile afecțiuni ale pielii la nivelul piciorului:
- calozități (bătături)
- ulceraţii (leziuni deschise)
- răni infectate
- fisuri (crăpături) în pielea piciorului
- pielea uscată
- puncte fierbinți care indică zone de presiune ridicată fie pe suprafața plantei, fie pe fața laterala sau dorsală din cauza purtării unei încălţăminte neadecvate sau a mersului pe jos
Daca apare orice simptom sau semn al unei modificări a pielii la nivelul piciorului (durere, lipsa sau diminuarea sensibilităţii, mâncărime, fisuri, descuamare cu iritaţii, înnegrirea unghiilor) pacientul cu diabet trebuie să meargă la medic imediat.
Îngrijirea piciorului diabeticului
Observarea stării picioarelor trebuie să se facă zilnic pentru a identifica, în fază incipientă, orice modificare. De verificat cu atenţie zonele mai greu accesibile şi cele dintre degete.
De multe ori pacienții întârzie să solicite consultul medical, ceea ce duce la complicarea unei leziuni aparent banale. Este absolut necesar ca o persoană cu diabet să acorde timp zilnic pentru îngrijirea adecvată a picioarelor, pentru a evita complicaţiile.
Toaleta zilnica
Toaleta zilnica previne aparitia ulceratiei si presupune urmatoarele:
-Picioarele trebuie spălate zilnic cu apă caldă şi săpun și șterse atent (mai ales în spațiile interdigitale);
-Nu introduceți piciorul umed în ciorapi, deoarece umezeala predispune la micoze;
-Unghiile se taie drept. Colțurile se rotunjesc cu o pilă de carton pentru a evita producerea unor eventuale răniri accidentale.;
– Pe pielea piciorului bine uscată se aplică o cremă hidratantă pentru a evita uscarea piciorului, care poate conduce la crăpături şi acestea, mai departe, la apariţia de infecţii bacteriene (crema nu se aplică în spațiile interdigitale!);
– Încălţămintea trebuie să fie comodă, să nu strângă
-Evitarea purtarii pantofului fara ciorap.
– A se folosi ciorapi din 100% bumbac, deoarece aceştia nu menţin umezeala. Ciorapii trebuie schimbaţi de câteva ori pe zi, în cazul în care piciorul transpiră;
-Atentie la frig sau apa foarte calda cand sensibilitatea este diminuată (sau chiar absentă),
Tratament
Prevenția reprezintă cea mai bună metodă de tratament pentru piciorul diabetic. Ingrigirea piciorului diabetic si toaleta zilnica efectuata correct sunt esentiale
In caz de ulceratie, debridarea adecvată este primul pas în evaluarea unui ulcer al piciorului. In acest fel se elimina țesutul necrotic și calusul din jur, până când apare o margine de sângerare sănătoasă.
Unguentele gamei BIOTITUS® se pot utiliza din primele faze ale afectarii pielii pentru a stopa progresiunea spre o plaga si ca adjuvant in tratamentul piciorului diabetic.
Pansamentele se realizeaza cu usurinta, nu necesita manevre suplimentare si se pot realiza la domiciliu, sub supraveghere medicala. Primele pansamente se schimba la 24 de ore si ulterior la 48 de ore, la indicatia medicului in functie de evolutie.
Prezentam cazul unui pacient cu diabet zaharat si Ulcer neuropatic cronic, in zona tendonului lui Achile. Dupa aplicarea de pansamente ocluzive, schimbate la 24 de ore, zona de necroza s0a detasat, favorizand aparitia tesutului de granulatie si a epitelizarii. Leziunea s-a vindecat in 51 de zile.
Aspect initial Aspect in evolutie Aspect final
In general, după debridare, ulcerul trebuie evaluat pentru a determina daca sunt implicate si alte structuri: tendonul, capsula articulară sau osul.
Aceasta evaluare este esentiala pentru planul de tratament ulterior, cu scopul de a inchide plaga, fara a neglija ingrijirea corespunzatoare a picioarelor.